top of page
Търсене
  • Снимка на автораСУРИЧЕ "Д-р Петър Берон"

„По стъпките на възрожденското училище“

В рамките на регионалната инициатива „Обучението по български език и литература – ключ към миналото – портал към бъдещето“ ученици и учители от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ тръгнаха по стъпките в развитието на обучението по български език и литература през годините.

Приключението беше в една от люлките на Българското възраждане – китното подбалканско градче Копривщица. Същинската част на обиколката беше посещението на прекрасната сграда на първото класно училище, запазила в себе си възрожденския дух на онези будители и учители, градили и образовали българина от времето на св. Климент Охридски и обучените в Охридската школа 3 500 учители. Българинът винаги е искал да бъде добре образован, но много често не е имал материалната възможност за това. Затова и Българското възраждане поставя на преден план благородно да се помага на тези, които имат желание, но нямат възможност за това.

Ученици и учители влязоха в храма на знанието, потопиха се изцяло в просвещението и бяха моста, по който се срещнаха минало и настояще на образованието, повярваха в себе си и в утрешния ден и с огромен интерес и с огромен интерес изслушаха изключително интересните разкази.



163 преглеждания
bottom of page