top of page
Търсене
  • Снимка на автораСУРИЧЕ "Д-р Петър Берон"

„Обучението по български език и литература – ключ към миналото – портал към бъдещето“

В рамките на регионалната инициатива „Обучението по български език и литература – ключ към миналото – портал към бъдещето“ учениците от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, заедно с родители, Венера Николаева – учител по български език и литература в училището и Мария Владова – бивш учител по български език и литература и неизчерпаем извор на знания и спомени, тръгнаха по стъпките в развитието на обучението по български език и литература през годините.

Приключението беше в град Брезник. Първата точка от приключенското изследване беше да се посети килийното училище в магерницата на църквата „Св. Петка“. Същинската част на обиколката беше посещението на прекрасната сграда на класното училище, запазила в себе си възрожденския дух на онези будители и учители, градили и образовали българина от времето на св. Климент Охридски и обучените в Охридската школа 3 500 учители. Българинът винаги е искал да бъде добре образован, но много често не е имал материалната възможност за това. Затова и Българското възраждане поставя на преден план благородно да се помага на тези, които имат желание, но нямат възможност за това.

Влязоха в храма на знанието, потопиха се изцяло в просвещението и бяха моста, по който се срещнаха минало и настояще на образованието, повярваха в себе си и в утрешния ден.

Учениците с огромен интерес изслушаха изключително интересните разкази на учителите и уредниците в музея, писаха на глаголица в сандъчета с пясък, а след това...

Някога хартията е била много скъпа и на нея са писали само най-добрите. Е сега те бяха тези, пишещи на хартия, а писаното слово остава и то беше прекрасно!

Написаха най-хубавата българска дума!

Добро, образование, татковина, отечество...



241 преглеждания
bottom of page